2010. január 17., vasárnap

Kajáról - kicsit másképp



Nos, családom nagy része más csapatban játszik, otthon és idegenben is, ezért a témát egy speciális szemszögből közelítjük meg. Étkezés lisztérzékeny (gluténérzékeny) módra, Ausztráliában, alapok.

Nyilván próbáljuk megtartani az otthoni étkezési szokásainkat, igyekszem ugyanazokat az ételeket elkészíteni a család számára, természetesen nyitottan az új hatásokra. Nem túl nehéz megtalálni az otthoni alapanyagok itteni megfelelőjét, a készételek, felvágottak terén már érhetik az embert meglepetések, dehát fel kell készülni minden új ízre, a gépsonka meg gépsonka mindenütt.

A speciális élelmiszerek kínálata azonban lenyűgöző, és az áruk alatta marad az otthoniaknak. Bármelyik szupermarketben van erre speckó polc(rendszer), tele 5-6 márkájú, és ezen belül is többfajta liszttel, száraztésztával, zsemlemorzsával, keksszel, reggeliző pehellyel, süteményporokkal, mindenfélével. Nagyobb a választék, mint Budapest bármelyik gluténmentes üzletében, sőt, az itteni organikus élelmiszereket árusító üzleteket is leelőzi, még árban is.


És ami a legeslegjobb, hogy a nem speciális élelmezésre szánt, magyarán a normál termékeken is kivétel nélkül fel van tüntetve, hogy mit tartalmaz, és a gyártás során még mivel szennyeződhet. Na, ez utóbbi Magyarországon nem kötelező, és itt meg is van lőve a vásárlás. Tehát, itt, ha van olvasószemüveged, akkor igen könnyű a dolgod. Ezen felül rengeteg mindenre rá van írva, hogy gluten free, csak úgy, pedig nem is a speckó polcon található.

A hűtőpultban láttam gluténmentes fagyasztott kenyeret, tésztát, különböző sütiket, pizzákat, és általában minden terméknek megvan a gyógyi, általunk is fogyasztható változata. Hál'Istennek, a vegemite-nak nem.

A pékségben vásárolhatsz előre csomagolt g.m. kenyeret, a Domino's pizza kínál gyógyi pizzát, egyedül a Mekiben gyérebb a választék számunkra, mint otthon, mert itt a fagyi nyomokban tartalmaz. De nagyon pocsék az íze, úgyhogy egyáltalán nem kár érte. Ugyanakkor a Cafe részen, és általában a kávézókban mindig lehet találni 2-3 szelet nekünk való sütit vagy pitét, melynek levon az értékéből, hogy egy sorban, közvetlenül mellette a gluténos cuccok pihennek, szóval sose venném meg. Talán az éhhalál szélén.

Mindezek ellenére lelkileg mélyponton vagyok, ugyanis egyetlen, otthon kifejlesztett süteményreceptem sem sikerül itt. Kivétel talán az omlós tészta, de mi piskótás-kevert tésztás típusú család vagyunk. Az itteni lisztekből még nem sikerült megtalálnom a megfelelőt, minden tészta gyakorlatilag szalonnás lesz. Persze tudom, tojás nélkül nehéz is megfelelő piskótát sütni, de Mátyásunk - a leggyengébb láncszem - még arra is allergiás.


Tehát a feladat adott, addig is mango rulez!

1 megjegyzés:

Zafi írta...

Nem tudtam hova irjak :). Ne aggódj Greta minden jó lesz!!!! csak pozitivan! üdv.